2016 Parijs

Paris revisited in 2016
Onze allereerste Panorama excursie ging, zo’n 25 jaar geleden, naar …Parijs! Toen liep Parijs in Europa voorop. Hier werden heel veel nieuwe parken aangelegd. We waren benieuwd hoe ons vak er nu uitgeoefend wordt en zijn teruggegaan.

We zijn reuze enthousiast! De nieuwe projecten zijn veel kleiner dan die in de vorige eeuw. In plaats van de architectonisch vormgegeven parken uit de jaren 80/90 spelen water en de beplanting in de hedendaagse parken in en om Parijs de hoofdrol. Door veel aquatische beplanting zijn ze ‘wet and wild’. De recentste parken zijn duurzame en vaak energie-neutrale ecosystemen door gebruik te maken van zonne- en windenergie. Regen- of rivierwater wordt gezuiverd en om overstromingen te voorkomen in vijvers, wadi’s of ondergronds opgeslagen. Gebouwen en parkdelen worden bovendien intensief gebruikt voor natuur-educatie en kleinschalige stadslandbouw.
De meeste parken zijn ‘s avonds gesloten. Met overigens prachtig vormgegeven hekwerken. We hebben een beetje medelijden met de Franse kinderen die in de brandende zon met speel-toestellen op kleurrijk rubber zonder schaduwgevende bomen moeten spelen. Natuurspeeltuinen zoals wij die kennen, zouden de grote kinderaantallen niet aankunnen en snel verwoest worden, aldus onze Franse collega’s.

 

Reacties van deelnemers op excursie Parijs
Jullie krijgen een 10 ! Dank nogmaals voor alle voorbereidingen en inspanning om ook deze excursie tot een succes te maken. Ik stuiter nog na. Heb veel inspiratie opgedaan. Alleen jammer dat in het laatste stukje busrit toch mijn portemonnee nog is gezakkenrold. Het is me een raadsel….  Saluut, Karien van Bijsterveld

Het was een gezellige en interessante reis! Dank aan jullie als organisatie.
Groetjes, Geert Ankersmit.

Dank voor de geweldige en energieke dagen in Parijs. Enorm fijn om met leuke vakgenoten gezamenlijk mooie “groene” projecten te bekijken.
groet, Wim Wijsman

Ik vond het ook een zeer geslaagde excursie, veel inspiratie en kennis opgedaan. Bedankt voor het organiseren! Ik heb Niek even snel gisteren gevraagd of we de “reunie” bij ons op kantoor kunnen doen, hij zei tuurlijk!. Leuk om jullie te laten zien waar we werken! Groeten, Judith van der Poel

JA, de reis was super. DANK! En we zijn ontsnapt aan stilstaande thalys’s, veel regen en een overstromende Seine, al had ik dat laatste wel willen zien!
Groet, Marianne van Lith de Jeude

Reunie
De reunie hielden we in de prachtige en zonnige tuin van het bureau van Niek Roozen, waar Judith en Xiaoyu werken. Onze gast uit Parijs, de landschapsarchitecte Delphine Biot, gaf ons een toelichting op de geschiedenis en de recent afgerondde prachtige restauratie in 19e eeuwse stijl van het Parc des Buttes Chaumont.
Zie:  https://en.calameo.com/books/000015625279a0a707331 en artikel ‘Parc des Buttes Chaumont est magnifique’ in vakblad Groen, december 2016 door Vibeke Scheffener.
Helaas wil de gemeente Parijs voorlopig geen geld meer steken in het centrale deel met de brug naar de rots en het tempeltje. Er is de laatste 3 jaar al 14 miljoen besteed. Het aanleggen van ‘nieuw groen’ elders krijgt momenteel een hogere prioriteit.

Een bijzonder moment was het dankwoord van Anneke (ook namens Ank) aan het bestuur voor het sinds 1990 organiseren van excursies (17 stuks) waarbij Ank en Anneke sinds het begin frequent (10 maal) meegingen. Opdat we doorgaan kregen we ter inspiratie 3 boeken. Over Deense en Oostenrijkse landschapsarchitectuur en een over Land Art. Waarvoor heel hartelijk dank.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Excursies. Bookmark de permalink.