2014 Madrid

Madrid Rio is een prachtige groene ader door de stad geworden en heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Het ontwerpteam MRIO arquitectos onder leiding van West 8 werd geconfronteerd met vaststaande bouwplannen voor de verdiepte snelweg, ondergrondse wegkruisingen en parkeergarages. Ondanks deze lastige randvoorwaarden is de infrastructuur nu onzichtbaar onder een glooiend boomrijk parklandschap verdwenen dat bovendien prachtig is gedetailleerd.

De crisis heeft in de buitenwijken hard toegeslagen. Van de ruim 8000 ha aan de oostzijde van de stad, die sinds de jaren 90 bouwrijp zijn gemaakt voor de bouw van ca 200.000 woningen, is soms maar een fractie bebouwd. Omdat de grond in prive-eigendom is, heeft de stad geen enkele invloed op de braakliggende terreinen, aldus een ambtenaar van de Gemeente Madrid.
De enthousiaste ontwikkelaar van de buitenwijk Valdebebas gelooft daarentegen dat door het uitvoeren van een stedenbouwkundig plan met een hoge ruimtelijke kwaliteit (veel groenstroken met verblijfskwaliteit, een nieuw stadspark en voorzieningen in de straten op maaiveld), uiteindelijk wel een levendige wijk gerealiseerd zal worden.
Het oude stadscentrum van Madrid was druk, levendig en wemelt van de cafe’s. Het enorme El Retiro park is prachtig gerestaureerd en wordt intensief gebruikt.  Veel openbare ruimtes in het stadscentrum zijn de laatste jaren heringericht. De voetgangers krijgen prioriteit boven de auto. Oorspronkelijke vloeren van terazzo-tegels met ruitjes of figuratieve print, zijn grotendeels vervangen door glad lichtgrijs graniet in allerlei maten en er worden veel boompjes geplant.

Madrid review 2014
Op de reunie bij Blom&Moors van Ginette en Jacqueline haalden we tapas-etend herinneringen op aan de slagregens en hittegolven. We bekeken foto’s, filmpjes en bladerden door de review met veel beeldmateriaal, achtergrondverhalen en onze bevindingen. Het nieuwe park Madrid-Rio werd groots, mega-gaaf en het meest geslaagde project van deze excursie genoemd. Vergeleken met veel andere projecten in binnen- en buitenland spant dit “dakpark” de kroon qua omvang en ruimtelijke kwaliteit !

 

Dit bericht is geplaatst in Excursies. Bookmark de permalink.