2018 Moskou

Afgezien van de drukke 6 tot 10 baans wegen lijkt het centrum van Moskou nu op een nette Europese (?) wereldstad. De trottoirs zijn verbreed en hebben een nieuwe granieten bestrating gekregen. Er zijn straatbomen geplant en grasvelden met kleurrijke perkplanten aangelegd. De rommelige kiosken, eetstalletjes en reclameborden zijn uit het centrum-straatbeeld verdwenen.
In het nieuwe park Zaryadye naast het Rode Plein, zijn stukjes toendra, berkenbos, steppe en een moeras aangelegd. Een aantal grote publieke functies zijn ‘onder’ de heuvels in het park geschoven. Het uitzichtpunt boven de Moskva rivier is spectaculair en zelfs een beetje eng.
Heel bijzonder en mooi gedetailleerd is het park Zil. Het park wordt binnenkort (juni 2018) geopend maar omwonenden zijn er nog niet. De omgeving bestaat uit half gesloopte fabrieksgebouwen en in de steigers staande hoogbouw.
Helaas slaat de ‘new wave’ met vasteplanten in Moskou niet echt aan. De lange strenge winters en gebrek aan onderhoud maken het een Piet Oudolf sortiment aan de Krymskaya erg moeilijk. We begrepen dat men vooral de werkgelegenheid wil handhaven die het aanplanten van duizenden eenjarige perkplantjes met zich meebrengt.

Reacties van deelnemers:
Marlies van Diest: ‘Het was een enerverende, motiverende en zeer inspirerende reis’. Annemarie Lodder: ‘We hadden een geweldige excursie en kennismaking met, voor mij, een nieuwe stad en een nieuw land! We hadden fantastische gidsen! En bedankt iedereen voor het fijne gezelschap! Geerdien Krijnen: ‘Ik ben thuis en op m’n werk voorlopig nog niet uitverteld. Machtig mooi en keigoed georganiseerd Vibeke, Wim, Eva en Karin’. Renee Santema: ‘Dit keer nog intenser dan anders…een GEWELDIGE excursie! Dank voor de superorganisatie’. Sylvia Karres:‘Het was een topexcursie’. Jonas Vanneste: ‘Dank voor de leuke babbels, feilloze organisatie van deze machtige trip’. Ed Joosting Bunk: ‘woorden schieten mij tekort…’. Patrick Ruijzenaars: ‘Véél dank voor de overdonderende reis naar Moskou. Een ervaring die nog intenser was dan eerdere reizen die we maakten en ik merkte bij het afscheid op Schiphol dat het velen van ons geraakt heeft!

Dit bericht is geplaatst in Excursies. Bookmark de permalink.