2022 Wenen

Wenen ligt gunstig, heeft een mild klimaat dat gunstiger is dan de koele Alpen. Vanouds was het een handelsknooppunt in centraal Europa. Een barok uiterlijk kreeg de stad na o.a. de Turkse belegering eind 17e eeuw. Nu heeft de stad naast de Barok en het Neo-Classisisme ook moderne architectuur. In de zomer lijkt het of alle bijna 2 miljoen inwoners buiten van de zon genieten langs de oevers van de kanalen en in de grote parken. Het overgrote deel van de openbare ruimte in historische binnenstad binnen de ring is voetgangersgebied geworden met een nieuwe vlakke vloer. De bevolking groeit. Veel parken worden natuurlijker (her)ingericht. Er worden in de stad een aantal in onbruik geraakte rangeerterreinen herontwikkeld tot park en nieuwe woonwijk. Aan de noordelijke stadsrand wordt zelfs een heel nieuw stadsdeel gebouwd: Seestadt Aspern. De Deense Jan Gehl, Schrijver van “Cities for People” heeft hiervoor de basis gelegd.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2022 Wenen

2021 Bordeaux

Bordeaux, in de vorige eeuw nog La Belle Endormie (de schone slaapster) genoemd; een ooit rijke havenstad die was ingedut, verarmd en vervuild. In de afgelopen twee decennia veranderde Bordeaux in een hippe, chique stad met hervonden zelfvertrouwen. Lopend ontdekten we het historische deel van de stad; één groot voetgangersgebied geplaatst op de UNESCO werelderfgoedlijst. Fietsend volgden we de oevers van de rivier, met prachtige kades en indrukwekkende stedenbouwkundige ontwikkelingen van o.a. MVRDV. Met als kers op de taart, de tentoonstelling Monet, Renoir… Chagall in het Bassins des Lumières! Een heerlijk zonnetje, goed geluimde groep en gepassioneerde collega’s ter plekke zorgden voor een reuze vlot en gezellig verlopen excursie.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2021 Bordeaux

2019 Kopenhagen

Van alle Europese hoofdsteden heeft Kopenhagen de afgelopen 10 jaar het meest invulling gegeven aan het oplossen van een aantal milieuvraagstukken. Zo is de stad veranderd een schone, fietsvriendelijke, duurzame, klimaatbestendige stad. De eenvoud van strak geschoren blokhagen en rechte bomenrijen uit de vorige eeuw heeft plaats gemaakt voor creatieve, duurzame ontwerpen die ook nog goed en mooi gedetailleerd zijn. Een van de accenten in deze excursie ligt bij de “cloudburst management” plannen, waarvoor de openbare ruimte in de binnenstad ingrijpend wordt heringericht om o.a. het regenwater te bergen.

Reacties van deelnemers:
– “traditioneel’gesmeerde organisatie 
– prachtige en inspirerende projecten
– fijn gezelschap 
– fantastische zonnige excursiedagen! 

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2019 Kopenhagen

2018 Moskou

Afgezien van de drukke 6 tot 10 baans wegen lijkt het centrum van Moskou nu op een nette Europese (?) wereldstad. De trottoirs zijn verbreed en hebben een nieuwe granieten bestrating gekregen. Er zijn straatbomen geplant en grasvelden met kleurrijke perkplanten aangelegd. De rommelige kiosken, eetstalletjes en reclameborden zijn uit het centrum-straatbeeld verdwenen.
In het nieuwe park Zaryadye naast het Rode Plein, zijn stukjes toendra, berkenbos, steppe en een moeras aangelegd. Een aantal grote publieke functies zijn ‘onder’ de heuvels in het park geschoven. Het uitzichtpunt boven de Moskva rivier is spectaculair en zelfs een beetje eng.
Heel bijzonder en mooi gedetailleerd is het park Zil. Het park wordt binnenkort (juni 2018) geopend maar omwonenden zijn er nog niet. De omgeving bestaat uit half gesloopte fabrieksgebouwen en in de steigers staande hoogbouw.
Helaas slaat de ‘new wave’ met vasteplanten in Moskou niet echt aan. De lange strenge winters en gebrek aan onderhoud maken het een Piet Oudolf sortiment aan de Krymskaya erg moeilijk. We begrepen dat men vooral de werkgelegenheid wil handhaven die het aanplanten van duizenden eenjarige perkplantjes met zich meebrengt.

Reacties van deelnemers:
Marlies van Diest: ‘Het was een enerverende, motiverende en zeer inspirerende reis’. Annemarie Lodder: ‘We hadden een geweldige excursie en kennismaking met, voor mij, een nieuwe stad en een nieuw land! We hadden fantastische gidsen! En bedankt iedereen voor het fijne gezelschap! Geerdien Krijnen: ‘Ik ben thuis en op m’n werk voorlopig nog niet uitverteld. Machtig mooi en keigoed georganiseerd Vibeke, Wim, Eva en Karin’. Renee Santema: ‘Dit keer nog intenser dan anders…een GEWELDIGE excursie! Dank voor de superorganisatie’. Sylvia Karres:‘Het was een topexcursie’. Jonas Vanneste: ‘Dank voor de leuke babbels, feilloze organisatie van deze machtige trip’. Ed Joosting Bunk: ‘woorden schieten mij tekort…’. Patrick Ruijzenaars: ‘Véél dank voor de overdonderende reis naar Moskou. Een ervaring die nog intenser was dan eerdere reizen die we maakten en ik merkte bij het afscheid op Schiphol dat het velen van ons geraakt heeft!

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2018 Moskou

2017 Manchester – Liverpool

Deze galerij bevat 2 foto's.

We kunnen terugkijken op een heel gezellige excursie. Regenbuien (type “shower”) waaiden gelukkig snel over. We zagen mooie projecten die helaas slecht werden onderhouden. Kregen tijdens stadswandelingen uitgebreide toelichtingen van uiterst aardige Engelse collega’s. We zagen heel verschillende delen van … Lees verder

Meer galerijen | Reacties uitgeschakeld voor 2017 Manchester – Liverpool

2015 25 jaar het Panorama

In 1990 is de basis gelegd voor onze Stichting. We gingen met ruim 40 man met de bus naar Parijs. Deze stad liep in de jaren 90 voorop in het vernieuwen van de stad en het aanleggen van nieuwe parken. Hier moest je geweest zijn! We bekeken nieuwe parken van bekende en spraakmakende architecten en tuin- en landschapsarchitecten. We kregen toelichtingen in de parken zelf en op de bureau’s van onze Franse collega’s.
Het blijkt tot op heden een gouden formule.

In GROEN, vakblad voor ruimte in stad en landschap (november 2015), is een terugblik opgenomen over het enthousiasme en de nieuwsgierigheid waarmee wij al 25 jaar lang excursies organiseren.
We probeerden een top-10 te maken van ‘de beste’ projecten die we gezien hebben. Dit was natuurlijk een onmogelijke opgave, maar resulteerde tot onze grote verrassing wel in een unanieme no 1: het MFO park (Burckhart/Raderschall architekten) in Zurich.

 

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2015 25 jaar het Panorama

2016 Parijs

Paris revisited in 2016
Onze allereerste Panorama excursie ging, zo’n 25 jaar geleden, naar …Parijs! Toen liep Parijs in Europa voorop. Hier werden heel veel nieuwe parken aangelegd. We waren benieuwd hoe ons vak er nu uitgeoefend wordt en zijn teruggegaan.

We zijn reuze enthousiast! De nieuwe projecten zijn veel kleiner dan die in de vorige eeuw. In plaats van de architectonisch vormgegeven parken uit de jaren 80/90 spelen water en de beplanting in de hedendaagse parken in en om Parijs de hoofdrol. Door veel aquatische beplanting zijn ze ‘wet and wild’. De recentste parken zijn duurzame en vaak energie-neutrale ecosystemen door gebruik te maken van zonne- en windenergie. Regen- of rivierwater wordt gezuiverd en om overstromingen te voorkomen in vijvers, wadi’s of ondergronds opgeslagen. Gebouwen en parkdelen worden bovendien intensief gebruikt voor natuur-educatie en kleinschalige stadslandbouw.
De meeste parken zijn ‘s avonds gesloten. Met overigens prachtig vormgegeven hekwerken. We hebben een beetje medelijden met de Franse kinderen die in de brandende zon met speel-toestellen op kleurrijk rubber zonder schaduwgevende bomen moeten spelen. Natuurspeeltuinen zoals wij die kennen, zouden de grote kinderaantallen niet aankunnen en snel verwoest worden, aldus onze Franse collega’s.

 

Reacties van deelnemers op excursie Parijs
Jullie krijgen een 10 ! Dank nogmaals voor alle voorbereidingen en inspanning om ook deze excursie tot een succes te maken. Ik stuiter nog na. Heb veel inspiratie opgedaan. Alleen jammer dat in het laatste stukje busrit toch mijn portemonnee nog is gezakkenrold. Het is me een raadsel….  Saluut, Karien van Bijsterveld

Het was een gezellige en interessante reis! Dank aan jullie als organisatie.
Groetjes, Geert Ankersmit.

Dank voor de geweldige en energieke dagen in Parijs. Enorm fijn om met leuke vakgenoten gezamenlijk mooie “groene” projecten te bekijken.
groet, Wim Wijsman

Ik vond het ook een zeer geslaagde excursie, veel inspiratie en kennis opgedaan. Bedankt voor het organiseren! Ik heb Niek even snel gisteren gevraagd of we de “reunie” bij ons op kantoor kunnen doen, hij zei tuurlijk!. Leuk om jullie te laten zien waar we werken! Groeten, Judith van der Poel

JA, de reis was super. DANK! En we zijn ontsnapt aan stilstaande thalys’s, veel regen en een overstromende Seine, al had ik dat laatste wel willen zien!
Groet, Marianne van Lith de Jeude

Reunie
De reunie hielden we in de prachtige en zonnige tuin van het bureau van Niek Roozen, waar Judith en Xiaoyu werken. Onze gast uit Parijs, de landschapsarchitecte Delphine Biot, gaf ons een toelichting op de geschiedenis en de recent afgerondde prachtige restauratie in 19e eeuwse stijl van het Parc des Buttes Chaumont.
Zie:  https://en.calameo.com/books/000015625279a0a707331 en artikel ‘Parc des Buttes Chaumont est magnifique’ in vakblad Groen, december 2016 door Vibeke Scheffener.
Helaas wil de gemeente Parijs voorlopig geen geld meer steken in het centrale deel met de brug naar de rots en het tempeltje. Er is de laatste 3 jaar al 14 miljoen besteed. Het aanleggen van ‘nieuw groen’ elders krijgt momenteel een hogere prioriteit.

Een bijzonder moment was het dankwoord van Anneke (ook namens Ank) aan het bestuur voor het sinds 1990 organiseren van excursies (17 stuks) waarbij Ank en Anneke sinds het begin frequent (10 maal) meegingen. Opdat we doorgaan kregen we ter inspiratie 3 boeken. Over Deense en Oostenrijkse landschapsarchitectuur en een over Land Art. Waarvoor heel hartelijk dank.

 

 

 

 

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2016 Parijs

2015 Leipzig, Dresden, Dessau en Worlitzer Gartenreich

In het rustige en ruime Oost-Duitsland bezochten we in een krap tijdschema een uitgebreid en divers programma. De afmetingen van de bruinkoolwinningslocaties nabij Leipzig zijn niet te beschrijven zo groot, evenals de afmetingen van de recreatieplassen die ze opleveren.
In Leipzig fietsten we van Ost naar West en zagen een groot aantal van de ruim 10 ha aan nieuwe parken die er na “Die Wende” gemaakt zijn. De parken moeten nieuwe bewoners naar Leipzig trekken. Of het hierdoor komt weet men niet, maar Leipzig groeit. De stadsparken worden druk gebruikt. In grote fabrieken, die 25 jaar geleden gesloten werden, zitten nu innovatieve en kunstzinnige bedrijven, ateliers, galerieën en uitnodigende cafe’s.

De binnenstad van Dresden lijkt een openluchtmuseum. Er wordt gezegd dat de Dresdenaren in het verleden leven omdat men de voormalige barokke binnenstad met 18e eeuwse materialen wil herbouwen. Met de gele zandsteen uit het nabijgelegen Elbsandstein-gebergte, in de oude rooilijnen, met identieke maat en schaal als vroeger zijn de meeste voorgevels gereconstrueerd. Het ziet er nu nog te nieuw uit, dat is het.

Het Worlitzer Gartenreich is groot en afwisselend. In uitgestrekte bossen (met bevers) zijn landgoederen opgenomen. De lange dijken langs het stroomgebied van de Elbe bieden fenomenale uitzichten op honderden solitair geplantte oude eiken.
Het 18e eeuwse park Worlitz waar een oude rivierarm de grootste waterpartij vormt, is duidelijk een cultuurlandschap in dit natuurgebied Mittelelbe dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Kenmerkend zijn de doorzichten op diverse in zichtlijnen geplaatste gebouwen en bouwsels. Een scala aan bruggen en trekpontjes maakt een rondwandeling mogelijk.

Reunie
De reunie hielden we op het bureau AKSIS van Alma, dat gevestigd is in een voormalige ziekenzaal van het GrootZiekenGasthuis in Den Bosch. We aten in het Mariapaviljoen (voormalig sanatorium), bekeken geheel aangesterkt foto’s en filmpjes van de excursie, bespraken toekomstplannen i.v.m. 25 jarig jubileum van de Stichting en mogelijke nieuwe excursiedoelen.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2015 Leipzig, Dresden, Dessau en Worlitzer Gartenreich

2014 Madrid

Madrid Rio is een prachtige groene ader door de stad geworden en heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Het ontwerpteam MRIO arquitectos onder leiding van West 8 werd geconfronteerd met vaststaande bouwplannen voor de verdiepte snelweg, ondergrondse wegkruisingen en parkeergarages. Ondanks deze lastige randvoorwaarden is de infrastructuur nu onzichtbaar onder een glooiend boomrijk parklandschap verdwenen dat bovendien prachtig is gedetailleerd.

De crisis heeft in de buitenwijken hard toegeslagen. Van de ruim 8000 ha aan de oostzijde van de stad, die sinds de jaren 90 bouwrijp zijn gemaakt voor de bouw van ca 200.000 woningen, is soms maar een fractie bebouwd. Omdat de grond in prive-eigendom is, heeft de stad geen enkele invloed op de braakliggende terreinen, aldus een ambtenaar van de Gemeente Madrid.
De enthousiaste ontwikkelaar van de buitenwijk Valdebebas gelooft daarentegen dat door het uitvoeren van een stedenbouwkundig plan met een hoge ruimtelijke kwaliteit (veel groenstroken met verblijfskwaliteit, een nieuw stadspark en voorzieningen in de straten op maaiveld), uiteindelijk wel een levendige wijk gerealiseerd zal worden.
Het oude stadscentrum van Madrid was druk, levendig en wemelt van de cafe’s. Het enorme El Retiro park is prachtig gerestaureerd en wordt intensief gebruikt.  Veel openbare ruimtes in het stadscentrum zijn de laatste jaren heringericht. De voetgangers krijgen prioriteit boven de auto. Oorspronkelijke vloeren van terazzo-tegels met ruitjes of figuratieve print, zijn grotendeels vervangen door glad lichtgrijs graniet in allerlei maten en er worden veel boompjes geplant.

Madrid review 2014
Op de reunie bij Blom&Moors van Ginette en Jacqueline haalden we tapas-etend herinneringen op aan de slagregens en hittegolven. We bekeken foto’s, filmpjes en bladerden door de review met veel beeldmateriaal, achtergrondverhalen en onze bevindingen. Het nieuwe park Madrid-Rio werd groots, mega-gaaf en het meest geslaagde project van deze excursie genoemd. Vergeleken met veel andere projecten in binnen- en buitenland spant dit “dakpark” de kroon qua omvang en ruimtelijke kwaliteit !

 

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2014 Madrid

2013 Vlaanderen

In de openbare ruimte is in Vlaanderen veel geinvesteerd. Er wordt overwegend vlakke natuursteen gebruikt in de goed gedetailleerde ontwerpen die secuur zijn uitgevoerd. Het domein van de auto is enorm teruggedrongen ten gunste van de voetganger. Er zijn veel meer parkeergarages dan in Nederland. De binnenstad van Mechelen leek ’s nachts zelfs onheilspellend en onbewoond zonder auto’s op straat.
Op alle fronten wil men in Belgie kwaliteit boven kwantiteit. De bestaande traditie van de tuinarchitectuur en architectuur vormt hiervoor een stevige basis. De buitenlandse bureau’s die hier werk(t)en en de Vlaamse Bouwmeesters dragen hier aan bij.
Er dient zich een een nieuwe generatie landschapsarchitecten aan!

Reactie van deelnemer
Wat een leuke bijeenkomst was de reunie van onze Vlaanderen reis! Het review boek is een prachtige professionele en inspirerende uitgave geworden. De foto’s in combinatie met het boek vormen een onuitputtelijk archief: mooie beelden, bespiegelingen en kritieken maar ook mooie herinneringen aan de enthousiaste groep deelnemers.
Ginette Blom op LinkedIn

Op de gezellige reunie van de Vlaanderen excursie op het bureau van Karin in Amersfoort, is het reisverslag Vlaanderen review gepresenteerd. Wederom met van vrijwel iedereen supermooie foto’s, achtergrondinformatie en diverse beschouwingen.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2013 Vlaanderen

2012 New York City

Wat een enorme drukte! En hoe opvallend schoon en goed onderhouden zijn de parken en plantsoenen. In enorm contrast met de slechte staat van wegen en bruggen. Private Stichtingen die grote donaties ontvangen van filantropen en vermogende bedrijven zorgen voor groenaanleg en onderhoud. De City levert soms een kleine bijdrage. De parken zijn dus prive maar overdag wel openbaar toegankelijk.

De lijst met de drie ‘high-lights’ (the High Line, Brooklyn Bridge Park en Hudson River Park) die we voor vertrek hadden opgesteld, kan met zeker vier projecten worden uitgebreid:
– Teardrop Park met indrukwekkend hoge stenen ‘Wall’
– Pier 15 is een complex gestapeld park op een pier
– River Side Park South heeft een eigen karakter door gehandhaafde havenrelicten
– Erie Park is gefinancierd en wordt onderhouden door Ikea, ook dat kan!
Een aantal oudere projecten zoals de prachtige stedelijke ruimte van het 19e eeuwse Bryant Park, het wereldberoemde vestpocketpark Paley en natuurlijk het Central Park dat de laatste jaren een fantastisch mooi natuurgebied is geworden, maakten deze excursie helemaal onvergetelijk.

New York City review 2012
Terugkijken is nagenieten. En dat hebben we alle 27 met groot enthousiasme gedaan: in de vorm van unieke en persoonlijke reisverslagen. Naast prachtig beeldmateriaal bevat dit 145 pagina’s tellende boekje ook studies en beschrijvingen van de typisch New Yorkse karakteristieke watertanks, dogs-runs, boomsoorten en houtgebruik in de buitenruimte.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2012 New York City

2011 Munchen

Munchen is een van de weinige Duitse steden die groeien. Er worden ca 7000 woningen per jaar op binnenstedelijke locaties gebouwd. De Gemeente schrijft voor de ontwerp-opgaven prijsvragen uit en de uitvoering wordt extern uitbesteed. Voor het straatmeubilair is een catalogus. Er wordt ‘Compact, Urban und Grun’ gebouwd wat een mooie woonomgeving oplevert: kleine tuinen omgeven met hagen, veel speelruimte, bomen en ondergronds parkeren. De lange zichtlijnen in het Riemerpark vonden enkele Duitse collega’s meer in Frankrijk passen; hier staat er een eenvoudig huis aan het eind in plaats van een kasteel. Het miljoenen kostende Isar project (ten zuiden van Deutsches Museum) heeft een prachtige natuurlijke rivierbedding opgeleverd waar op de zonnige vrijdagmiddag in het water gespeeld en geBBQd werd. We kijken uit naar gezellig eten en drinken in de binnenkort ook in Nederland te openen Biergarten…

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2011 Munchen

2010 Helsinki / Tallinn

Helsinki is ruim, rustig en fris. Het stadsbeeld doet denken aan de jaren 60 vanwege het vrijwel ontbreken van grote billboards en andere reclame-uitingen. Het landschap met bossen, rotsen, zee met talrijke eilanden blijft overal voelbaar. Voormalige haven- en industrieterreinen zijn getransformeerd tot nieuwe woonwijken aan het water. In eco-woonwijk Viikki zijn vrijwel alle regels voor duurzame stedenbouw toegepast. Maar velen vonden de houten woonwijk Puu Kapyla uit de jaren 20 stedenbouwkundig veel interessanter.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2010 Helsinki / Tallinn

2009 Zürich/Winterthur/St Gallen

Heldere concepten, strakke vormgeving en heel goed gedetailleerd. Dit zijn de kenmerken van de Top 5: de vier plein-parken in Neu-Oerlikon, de Turbinenplatz, de oevers langs de Limmat, het Opfikerpark en het Sulzer areal in Winterthur. De uitstapjes naar St Gallen en Winterthur lieten deze ‘Swiss-made’ eigenschappen ook zien bij hergebruik van voormalige fabrieks terreinen. Als contrast dronken we bier bij een voormalig kraakpand aan het meer met uitzicht op de bergen.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2009 Zürich/Winterthur/St Gallen

2008 Hamburg / Schwerin

De ruime en stedelijke Hafencity, een nieuwe buitendijkse toevoeging aan het centrum, was een van de belangrijkste reisdoelen.  De invloeden van Spaanse vormgevers was evident. Daarnaast zagen we bomen aangeplant worden op het terrein van de BUGA 2009 rondom het klassieke slot van Schwerin. Ook snoven we nog meer voormalig Oost-Duitsland op in dunbevolkte bosrijke streken bij de pizza-oven van Ton Matton. Schrijver van ‘Surviving the suburb, pogingen tot Semi-Autarki in Suburbia’.  

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2008 Hamburg / Schwerin

2007 Londen

De Theems begint de ruggegraat van de stad te worden. Het Pottersfield park aan de zuidoever is het volgende geslaagde project. We zagen ook een aantal van de nieuwe ‘100 Public Spaces’ die de (voormalige) burgemeester Ken Livingstone wilde aanleggen met zijn nieuwe dienst Design for London. Lang bleven we dralen bij het Princess Diana memorial in Hyde park, zo mooi was dat. In de Docklands rustten we uit in het gras van een Frans park, het Thames Barrier park van Alain Provost.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2007 Londen

2006 Lyon / Valence / Marseille

We vergeleken drie steden. De binnenstad van Lyon met de prachtige architectonisch ontworpen pleinen en de auto’s in vele verdiepingen tellende parkeergarages eronder. In Valence waren ze bezig aan de boulevards. In Marseille moest nog gestart worden met het oude centrum. Overal mooie materialen, straatmeubilair en details. Overnachten in het Le Corbusier gebouw Unite d’Habitation in Marseille was fantastisch. En bijna zijn we de verlichtingsdemonstratie van Philips bij het OLAC vergeten.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2006 Lyon / Valence / Marseille

2005 Schotland

Twee studiegenoten met bureau’s in Glasgow en Edinburgh begeleidden ons. Een reis met uitersten. Marc van Grieken van LandUseConsultants nam ons mee naar grootschalige havenontwikkelingen, bedrijventerreinen en ‘windfarms’ met ruim 100 windturbines die door zijn bureau zorgvuldig werden uitgestrooid over de westkust. In het klassieke centrum van Edinburgh was Eelco Hooftman van Gross.Max. onze onvermoeibare gids. De excursie werd besloten met de poetische tuin ‘Little Sparta’ in de groene hooglanden.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2005 Schotland

2004 Berlijn / Potsdam

Na de val van de muur was met name het centrum booming:  Potsdamerplatz  en  regeringsgebouwen langs de Spreebogen. Ook in de ‘Plattenbau-wijken’ in Ost werd geinvesteerd en vernieuwd. Op de fiets verkenden we het Waldpark en mooie elementen uit de BUGA 2001 in Potsdam.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 2004 Berlijn / Potsdam

1996/97 Infrastructuur

1996: Congres: ‘Infrastructuur van mobiliteit’.
Reader met bijdragen van David Louwerse, Frank van der Zanden, Michiel Veldkamp, Wim Nijenhuis/Wilfried van Winden, Michelle Provoost, Enno Zuidema, Roel Hoogenboom, Jean Piret.

1997: Capita Selecta ‘Blik op oneindig’ i.s.m. Academie van Bouwkunst Amsterdam. Diverse sprekers over alle mogelijke dimensies van infrastructuur in relatie tot landschap, stedelijkheid en het ontwerpen.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 1996/97 Infrastructuur

1994 USA (eastcoast+westcoast)

‘Het leek een vrijwel onmogelijk te volbrengen reis, met dit uitgebreide programma geconcentreerd in slechts 2,5 week’, vindt Hans Ophuis achteraf. Maar het is gelukt en we maakten kennis met een dwarsdoorsnede van de Amerikaanse natuur tot en met de hoogstedelijke landschapsarchitectuur. We vlogen van oost- naar westkust en zagen werk van enkele ‘groten’ uit de 20e eeuw: o.a. Frederick Law Olmsted, Dan Kiley, Garrett Eckbo, Lawrence Halprin, Peter Walker en Martha Schwartz. Naast de typisch Amerikaanse fenomenen zoals UniversiteitsCampussen, Parkways, Shopping Centers, Plaza’s en Waterfronts bezochtten we ook een groot aantal bureau’s.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 1994 USA (eastcoast+westcoast)

1993 Noord Italie

Warme ontvangsten, uitgebreide toelichtingen en het uitlopen van het programma kenmerkten deze reis. ’s Avonds laat, net voor sluitingstijd, doken we nog even de hotelkeuken in voor het diner. De lunch bij de burgemeester van Vignola duurde eindeloos lang door veel wijn en een ontelbaar aantal gangen. Onze bus  kwam vast te zitten tussen de muren in een bocht van een smal weggetje. De kleine snelle auto van onze Italiaanse gidsen door Toscane ging namelijk voorop.

We zagen bijzondere villa-tuinen van Pietro Porcinai en groene terreinen rondom de hoofdkantoren van Mondadori en IBM. Bezochten de opleiding in Firenze en hadden discussies op de Polytecnico in Milaan. De opgaven voor landschapsarchitecten in Italie liggen hoofdzakelijk op prive terrein. De parken die architecten voor hun rekening namen waren, met name in het beplantingsplan, minder geslaagd.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 1993 Noord Italie

1992/93 Modern park design


Symposium:
The Park, recent trends in park design, Boymans van Beuningen Rotterdam, 1992.
Sprekers: Andreu Arriola, Sven-Ingmar Andersson, Gilles Clement, Bernard Huet, Adriaan Geuze, Peter Latz, Norfried Pohl, Clemens Steenbergen.

Publicatie: Modern park design, recent trends.
Auteurs: David Louwerse, Bernard Huet, Adriaan Geuze, Andreu Arriola, Norfried Pohl, Peter Latz, Steen Hoyer, Clemens Steenbergen.
Eindredactie: Martin Knuijt, Hans Ophuis, Peter van Saane.
Grafisch ontwerp: Monique Kreefft, Locomotiv Rotterdam.
Uitgeverij THOTH Bussum, 1993. ISBN 90 6868 069 2 (uitverkocht).

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 1992/93 Modern park design

1991 Denemarken

De reis ging van Hamburg via Odense naar Kopenhagen. Het functionalisme van Sørensen en Brandt voerde in veel projecten de boventoon: sober materiaalgebruik, geometrische vormentaal, soms gecombineerd met een weelderige plantensamenstelling. We zagen tuinen en parken uit diverse periodes. Met name erg veel mooie Universiteitsterreinen en begraafplaatsen uit de jaren 60 t/m 80.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 1991 Denemarken

1990 Parijs

Onze eerste ontdekkingsreis naar de stad die de primeur had om in de jaren 80 veel nieuwe parken aan te kunnen leggen. Dankbaar maakten we gebruik van de kennis van Martin Knuijt en Boudewijn Almekinders over de Franse landschapsarchitectuur. We kwamen over de vloer bij gerenommeerde bureau’s, op startende zolderpraktijkjes en de Ecole Nationale Superieure du Paysage in Versailles. Parijs toonde al vroeg de kansen voor de landschapsarchitectuur op kleine schaal in de stad en op grote schaal in de stedelijke regio. De reis was zo’n succes dat we dit vaker wilden doen. We hebben na afloop de Stichting opgericht.

Geplaatst in Excursies | Reacties uitgeschakeld voor 1990 Parijs